Sobibor-overlevende Jules Schelvis overleden op 4 april 2016

Door: redactie Algemeen Dagblad, 4-4-16 - 12:52  bron: ANP

© afp
Jules Schelvis, overlever van zeven concentratie- en vernietigingskampen en oprichter van de Stichting Sobibor, is zondag overleden in zijn woonplaats Amstelveen. Dat maakte de Stichting Sobibor, die de herinnering aan het vernietigingskamp levend wil houden, maandag bekend.

© anp.
Schelvis werd - samen met zijn vrouw - met ruim drieduizend mensen op 6 juni 1943 vanuit kamp Westerbork op transport gesteld naar het vernietigingskamp Sobibor. Van deze groep was hij de enige die de oorlog overleefde.
Jules Schelvis was lang dé expert als het ging om vernietigingskamp Sobibor. In 2008 werd hem door de Universiteit van Amsterdam een eredoctoraat verleend. Zijn wetenschappelijke studie Vernietigingskamp Sobibor (1993) wordt door velen gezien als een belangrijk werk over het kamp.

Op 14 oktober 2013 werd Schelvis door Polen onderscheiden en benoemd tot Officier in de Orde van Verdienste van de Republiek Polen. Daarnaast werd hij in 2007 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Sobibor
In Sobibor, vlak bij de grens met Oekraïne, werden in een jaar tijd zeker 170.000 mensen, voornamelijk Joden, door de nazi's vermoord. Van de slachtoffers kwamen ruim 34.000 uit Nederland. Schelvis was één van de achttien Nederlandse overlevenden van dit vernietigingskamp.
Zijn vrouw en een groot deel van zijn familie overleefden de oorlog niet. Alleen zijn moeder en zuster bleken na de oorlog nog in leven.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) laat in een reactie weten dat Nederland met het overlijden van Jules Schelvis ,,een menselijk monument'' verliest in het herinneren, onderzoeken en vertellen van de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en de vervolging van de joden. ,,De nazi's hebben geprobeerd hun gruweldaden in Sobibor aan onze herinnering te onttrekken. Zij zijn daar niet in geslaagd en het is tot in de lengte der dagen onze taak om te zorgen dat dit zo blijft. Bij die strijd liep Jules Schelvis altijd voorop.''

Boek
Na de oorlog schreef Schelvis meerdere boeken. Zijn laatste boek Er reed een trein naar Sobibor verscheen in 2012.
In 1999 richtte hij de Stichting Sobibor op. Ook was hij de initiatiefnemer van het oorlogsmonument De Tekens van Westerbork, dat in 2001 vlakbij het voormalige kamp bij Hooghalen (Drenthe) werd geplaatst.